sábado, 27 de septiembre de 2008

Terra de genis

Gaudí, Miró i Casals tenen un denominador comú més enllà del seu talent mundialment reconegut: el Camp de Tarragona. L'altre dia de camí a Madrid amb el TGV llegia en un article sobre aquesta coincidència que no deu ser casual, perquè la inspiració al geni no li ve del no res. Està clar que Gaudí, Miró i Casals van néixer grans artistes, però el seu entorn -que és el nostre- els va influir de manera determinant en la realització de les seves obres.

Miró va reproduir en els seus quadres els impressionants paisatges que observava des de la masia de Mont-roig. Fa pocs mesos vaig tenir el plaer de visitar-la amb la filla dels masovers que convivien amb Miró. Emocionada ens mostrava cada racó de la casa on l'empremta del pintor era més present que mai: la bata blanca esquitxada de blau, vermell i groc; la correspondència oberta procedent de França; els dibuixos a llapis intactes sobre les parets del taller... I tantes altres coses que s'haurien de posar en valor...

Gaudí, en canvi, és a l'altre costat de la balança. A Reus, malauradament, no en tenim cap obra, però sí un museu que li ret homenatge i està a l'alçada del fill il·lustre més universal. L'arquitectura de Gaudí reprodueix a la perfecció les formes diverses de la natura, la que va contemplar des del mas de Riudoms on tantes hores va dedicar a l'observació. El Gaudí Centre em va descobrir l'arquitectura genial de Gaudí i la persona avançada als seus temps que va ser, preocupat com estava per l'estalvi i la recuperació de l'aigua (al Parc Güell), de la llum i de la ventilació natural a edificis notables. Hi vaig anar dissabte, al Gaudí centre, perquè era imperdonable que encara no l'hagués visitat i perquè després de veure el palau que va construir per al Marquès de Comillas (a Cantàbria), tenia ganes de més.Em queda aprofundir en l'obra de Pau Casals i espero visitar properament la Casa Museu, però estic convençuda que en la seva música universal també hi va tenir molt a veure el mar pacífic de Coma-ruga.És el nostre un territori atractiu i potent culturalment que ha donat a la història figures irrepetibles com Gaudí, Miró i Casals, però també altres com Fortuny i el general Prim... per citar-ne dos i de Reus.

No hay comentarios: