miércoles, 5 de noviembre de 2008

Del 'Yes We Can' al 'Hope'


S'inicia una nova era al món amb Barack Obama com a primer president afroamericà dels EUA. La victòria del demòcrata és històrica perquè és el primer negre que arriba a la Casa Blanca, mèrit que fins i tot el patètic Bush s'ha dignat a reconèixer (ja està bé que faci alguna cosa ben feta abans de plegar...). També és històrica perquè ha aconseguit els millors resultats del partit en els últims 40 anys, perquè té una oratòria tan brillant com envejable i una capacitat insultant d'emocionar.

Era fàcil preveure la victòria d'Obama des de fa mesos. Tècnicament ho sabíem per les enquestes, que sempre li han fet costat, i a la pràctica per com ha connectat amb la gent. I al llarg de la interminable campanya, Obama ha demostrat tenir un magnetisme especial per captivar i unir a la seva causa públics molt diversos, més enllà del seu discurs i del seu programa. Crec que el món sencer està avui d'enhorabona i després del Yes We Can s'obre ara una nova etapa marcada pel Hope. L'esperança. Els nord-americans particularment i els ciutadans del món en general estem expectants i tenim confiança perquè s'acompleixin una a una -i no valen excuses- les promeses d'Obama, des de la retirada progressiva de les tropes a l'Iraq, als plans estatals per pal·liar i sortir de la crisi financera més dramàtica de la històrica, compliar amb la paraula d'assegurar la igualtat d'oportunitats i el benestar a tots els ciutadans i territoris dels EUA, potenciar les energies renovables perquè la primera potència mundial no pot estar al marge dels programes d'estalvi i eficiència en l'era post-Kyoto...

Estarem expectants, i amb una particular il·lusió per veure com un president jove i preparat aborda totes aquestes qüestions. Assaborim mentrestant el moment, l'ara i l'avui, que és indubtablement fruït de la intensa lluita que moltes persones anònimes i d'altres de més emblemàtiques com Martin Luter King han fet al llarg de la història. Avui el seu I have a dream agafa més sentit que mai. "Mentre respirem, hi ha esperança..." ha dit Obama. Doncs això, que tot està per fer i que tot és possible com diria Miquel Martí i Pol. Treballar des de l'optimisme és certament gratificant!


Discurs de Barack Obama:

No hay comentarios: